SORUMLU TEDARİK ZİNCİRİ POLİTİKAMIZ

GİRİŞ

Sorumlu tedarik ortaklıkları, tedarik zincirimizi ve bu süreçte yer alan işletmeleri güçlendirir. Bu durumun yanı sıra riskleri azaltmamıza ve tüketiciler ile hissedarlar arasında güven oluşturmamıza katkı sağlarlar.

Erkurt Holding A.Ş. Sorumlu Tedarik Zinciri Politikası tüm taraflar için uzun vadeli, sürdürülebilir ve başarılı bir geleceğe doğru tedarikçilerimizle birlikte çalışmak konusundaki kararlılığımızı güçlendirmek amacıyla oluşturulmuştur.

Sorumlu Tedarik Zinciri Politikası kapsamında ticari hedeflerimize ulaşırken, dünya çapındaki tedarik zincirlerimizde çalışan milyonlarca insanın yaşamı üzerinde olumlu bir sosyal etki yaratmayı ve çevremize olan etkimizi azaltmayı hedefliyoruz. Bu kararlılık, Sürdürülebilir Erkurt Yönetim ve İmalat Sistemi (SEYİS) yaklaşımımızın temelini oluşturmaktadır.

Sorumlu Tedarik Zinciri Politikamız, tüm tedarikçilerimizin Erkurt Holding ile iş yapabilmek için karşılamaları gereken belirli zorunlulukları içermektedir. Bunun yanı sıra, tedarikçilerimizin bu zorunluluklardan daha ileriye giderek İyi Uygulamaları benimsemelerini ve En İyi Uygulamalara geçiş yapmalarını teşvik etmekteyiz.

Bu yaklaşımın, Erkurt Holding ve iştirakleri ile birlikte aynı zamanda tedarikçi ortaklarımıza sağlayacağı faydaları büyük ölçüde önemsiyoruz. Aynı zamanda, toplulukların ve çevrenin gelişimine katkıda bulunarak sürdürülebilir ticari büyüme için gerekli koşulları oluşturuyoruz.

Erkurt Holding olarak insan hakları, çalışma koşulları, çevre ve yolsuzlukla mücadelede tüm çalışanları için Etik hattını kurarak etkin olarak kullanan şirketler arasında bulunmaktayız. 

TEMEL İLKELER

Bu politikanın her bir unsuru, sorumlu ticari azmimizi gerçekleştirmek için gerekli temel ve vizyon olan Temel İlkeleri başarmaya ve bu ilkeleri korumaya odaklanmıştır. Bu İlkeleri paylaşan ve taahhüt eden tedarikçilerle birlikte kendi işletmelerinde ve onların geniş tedarik zincirlerinde çalışırken, değişime etki edebileceğiz.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Erkurt Holding olarak, tedarikçilerin öz beyannamesi, çevrimiçi değerlendirmeler ve (belirlenmiş yüksek riskli tedarikçiler için) üçüncü taraf denetimler de dâhil olmak üzere bağımsız doğrulama yoluyla Sorumlu Tedarik Zinciri Politikası’nın Zorunlu Gereksinimlerine uyumu ve bu ilkelerin uygulanma oranı doğrulanacaktır. Uygulama süreci, iyi bilinen uyum programlarına sahip büyük işletmelerin yanı sıra küçük işletmeler için de uygun bir süreci kapsamaktadır.

Tedarikçilere yapılan denetimlerde, tedarikçilerinin bu Politikadaki kurallara uyumu sorgulanır, uygunsuzluklar için düzeltici önleyici faaliyet açılarak iyileştirilmesi beklenir ve takip denetimleriyle de yapılan iyileştirmeler kontrol edilir. Erkurt Holding geçerli yasal mevzuata aykırı veya bu kurallarla çelişen şekilde davranan herhangi bir tedarikçisinin çalışanının uzaklaştırılmasını talep edebilir veya ilgili tedarikçi ile sözleşmesini feshedebilir.

Erkurt Holding, tüm bildirimleri gizlilik içinde ele almayı ve bildirim sahiplerini korumayı taahhüt eder.

TEDARİKÇİLER

Hukuka Uygunluk

  • İşler yasalara uygun ve dürüstçe yürütülmelidir.
  • Sözleşme ilişkisi kapsamında yürürlükte olan mevzuatlara (kişisel verilerinin işlenmesi ve korunması, yolsuzlukla mücadele, rekabet, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, fikri ve mülkiyet hakları vb.) ve oluşturulan sözleşme düzenlemeleri kapsamına uymalıdır.
  • Tedarikçiler, çalışma saatleri ve izin hakları konusunda bulundukları ülkede yürürlükte bulunan iş mevzuatlarına uygun hareket etmelidir ve tedarikçi çalışanlarına ödenen ücret, fazla mesai ve ücrete bağlı haklar, iş yaptıkları ülkenin yürürlükteki iş mevzuatlarına uygun olmalıdır.

Çalışanlar

  • Bağlayıcı olan yasal düzenlemeye uygun olmayacak şekilde çocuk işçi ve genç işçi çalıştırmamaları, zorla çalıştırmayı engellemeleri ve sosyal güvencesi olmadan ve/veya yasalara aykırı şekilde hiç kimseyi çalıştırmamaları gerekir.
  • Irk, renk, cinsiyet, cinsel tercih, din, medeni durum, gebelik, yaş vb. her türlü ayrımcılığın önüne geçmeleri, eşit ücret ve adil işe alım ilkelerine uymaları gerekir.
  • Tüm çalışanların, örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme hakkına saygı duyulur ve bu hakları kullanma özgürlüğüne sahip olmalıdır.
  • Çalışanların ifade özgürlüğüne saygı gösterilir ve yasal düzenlemelere uyulur.
  • Ulusal ve Uluslararası yasalara uygun olarak çalışma saatlerine uyum sağlamalı. Fazla çalışma sürelerinde İş Kanunu’na uyulmalı. Çalışanların iş-özel hayat dengesine saygı gösterilmeli.
  • Hiçbir fiziksel, psikolojik, cinsel veya ırk tacizine, zorbalığa, tehdide ve fiziksel cezaya izin verilmemeli ve bu konuda kulları olmalı.

İnsan Hakları

  • Tedarik sürecinde savaş suçları, diğer ciddi uluslararası insani hukuk ihlalleri, insanlığa karşı işlenen suçlar ve soykırımın yaşanmaması gerekir.
  • İnsan haklarına saygı gösterilir ve ihlaller önlenir.
  • Tedarikçilerimizin, davranış kuralları, etik değerleri ve yönetişim biçimi, şirket faaliyetlerinin hiçbir bölümünde modern kölelik veya insan kaçakçılığı olmamasını sağlama taahhüdünü içermelidir.
  • Tedarikçiler, tüm ticari faaliyetlerinin şiddete veya istismara başvurulmadan yürütülmesini sağlayacağını ve insan hakları ihlalleri ile ilgili herhangi bir suça ortak olmaktan kaçınacağını ve buna izin vermeyeceğini temin eder.

İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Tüm çalışanların sağlığı ve güvenliği işyerinde korunur.
  • Tedarikçilerden risk analizi ve acil durum planı yapmaları, çalışanlarına yasal eğitimleri vermeleri ve Çalışma Bakanlığının talimatları doğrultusunda gerekli uygulamaları yapmaları beklenmektedir.
  • Organizasyon, rol ve sorumlulukları belirlemeleri ve çalışanları ile paylaşmaları,
  • Çalışmalara yönelik kaynak, araç gereç ve ekipmanları sağlamaları, periyodik bakım ve kontrolünü yaptırmaları,
  • Çalışan, stajyer, ziyaretçiler ve özel risk grupları için güvenli ve sağlıklı çalışma ortamları oluşturmaları ve sağlık gözetimine tutulmalarını sağlamaları, 
  • Çalışanların görüş ve önerilerini almaları ve katılımını desteklemeleri, 

Çatışma Mineralleri

Tedarikçiler “Çatışmalardan Etkilenmiş ve Yüksek Riskli Bölgelerin Madenlerine İlişkin Sorumlu Tedarik Zinciri İçin OECD Uyum Rehberi” doğrultusunda:

  • Metalleri yalnızca çatışmayla ilgili olmayan kaynaklardan temin ettiklerinden emin olmalı,
  • Uygun tedariki sağlamak için bu gerekliliği tedarik zincirine kadar iletmeli,
  • Ürünleri oluşturan malzemelerde, parçalarda, komponentlerde kullanılabilen zararlı kimyasalların yasaklanması veya sınırlandırılmasıyla ilgili tüm geçerli yasalara, yönetmeliklere ve müşteri gerekliliklerine uyulmalıdır.
  • Ürünlerinde kullanılmak üzere, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki veya komşu ülkelerdeki çatışmayı dolaylı veya dolaysız şekilde finanse eden tüzel kişilerden direkt Kalay (Sn), Tantal (Ta), Tungsten (W) ve Altın (Au) temin edilmemesini, temin edilen malzemelerin, içinde karıştırılmış “çatışma minerallerini” içermediğinin taahhüdü olmalıdır.

Çevre ve İklim Değişikliği

  • Doğal kaynakları koruyarak sorumlu üretim ve/veya tüketim yapılması, çevresel etkilerin hesaplanması, karbon salımlarını ve atık miktarlarını azaltmak için çalışmalar yürütülmesi gerekir.
  • İklimle ilgili risk ve fırsatları göz önünde bulundurarak, iklim kriziyle mücadele ve düşük karbon ekonomisine geçişe katkıda bulunmaya yönelik faaliyetler yürütmelidir.
  • Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği çalışmalarını artırma hedeflenmelidir.
  • Temiz üretim teknolojilerini kullanarak, enerji tüketimini, su tüketimini, kaynak tüketimini ve kimyasal tüketimini azaltmaya ve doğal kaynakları verimli kullanmaya odaklanılmalıdır.
  • Sera gazı emisyonlarının, gürültü emisyonlarının azaltılması için çalışmalar yapılmalıdır.
  • Faaliyetlerini gerçekleştirirken, çevre izin, ruhsat ve tüm belgelerini güncel tutmalı ve yasal düzenlemelere uygunluğunu takip etmeli,
  • Yaşam döngüsü boyunca tüm süreçlerinde çevresel boyutların ve etkilerinin kaynağında önlenmesini sağlamalı,
  • Ekosistemlerin, habitatların, başta nesli tükenmekte olan türler ve endemik türler olmak üzere tüm türlerin korunmasına, arazi bozulmasının önlenmesine, doğal ekosistemlerin kapasitelerinin sürdürülmesine, sürekli iyileştirilmesine ve geliştirilmesine odaklanmalı ve biyoçeşitlilik üzerindeki etkileri sürdürülebilir bir şekilde yönetmeyi hedeflemeli,
  • Tedarikçiler, yürürlükteki çevre yasalarına uyacak ve atık, hava emisyonu ve atık su deşarjlarının güvenli yönetimini sağlayacak sistemlere sahip olmalıdır ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak, çevresel etkiyi sürekli olarak en aza indirmeye çalışmalı, kaynak verimliliğinde sürekli iyileştirmeler yapmalıdır.

Rekabet Hukuku

  • Tüm tedarikçilerimiz rekabet mevzuatına uygun davranmak zorundadır.

Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele

  • Yolsuzluğun, zimmete geçirmenin, kolaylaştırıcı her türlü ödemenin ya da rüşvetin türü veya gerçekleştirilme şekli ne olursa olsun, tedarikçilerin iş yapış şekillerinde yeri yoktur. Tedarikçilerin tüm muhasebe kayıtları ve destekleyici dokümanları tam ve net olarak ilgili harcamaları yansıtmalıdır. Tedarikçilerin finansal sistemlerinde hiçbir gizli, kayıt dışı hesap ve malvarlığı bulunmamalıdır.

Çıkar Çatışmalarının Yönetilmesi

  • Tedarikçi çalışanları şahsi çıkarlarının, çalıştıkları tedarikçi çıkarları ile çatışmasına neden olacak durumlardan kaçınmalıdır.

Ekonomik Yaptırımlar

  • Tedarikçiler, faaliyetlerine ilişkin ticaret kısıtlamaları, ihracat kontrolleri, ambargo, yolsuzluk ve gümrük yasalarını gerekli olması halinde takip eder ve bu tür yasa ve düzenlemelere uygun hareket edeceğini taahhüt eder. 

Bilgilerin Korunması

  • Tedarikçi denetim veya değerlendirmeleri kapsamında talep edilmesi halinde gerekli bilgi ve belgeler şeffaf bir şekilde paylaşılmalıdır.
  • Tedarikçiler, gizliliği korumayı hedefleyen tüm politikalara ödün vermeksizin uyar ve gizli bilgileri üçüncü kişiler ile paylaşmaz.
  • Tedarikçiler, iş ile ilgili tüm bilgileri doğru bir şekilde, geçerli yasal mevzuat gerekliliklerine tam uyum içinde oluşturmalı, kaydetmeli ve saklamalıdır.

PRENSİPLER

Erkurt Holding A.Ş. ‘nin tüm çalışanları ve yöneticileri bu politikaya uymaktan ve Formfleks A.Ş. ’nin ilgili prosedürlerini ve kontrollerini bu politikadaki gereklilikler doğrultusunda uygulamaktan ve desteklemekten sorumludur. Erkurt Holding A.Ş. ilgili taraf ve işleme uygulanabilir olduğu ölçüde, tüm İş Ortaklarının bu politikaya uyumlu davranmasını bekler ve bunun için gerekli adımları atar.

Bu Politika’ya, yürürlükteki mevzuata veya Erkurt Holding A.Ş. Çalışma İlkeleri ve Etik Kuralları’na aykırı olduğu düşünülen herhangi bir eylemden haberdar olunması halinde, İnsan Kaynakları Lideri, Erkurt Holding A.Ş. Etik Temsilcileri, Hukuk Temsilcisi ve İç Denetim Lideri ile iletişime geçilmelidir.

Sorularınızı veya etik ihlal ile ilgili tüm bildirimlerinizi, “444 38 45” numaralı telefonu arayarak, “erkurtholding@etikhat.com.tr” adresine e-posta göndererek veya www.etikhat.com.tr üzerinden Formfleks A.Ş. Etik Bildirim Kanalları aracılığıyla iletebilirsiniz.

REFERANSLAR

  • Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
  • Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi
  • Birleşmiş Milletler İş Hayatı ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri
  •  Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi
  • Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi 
  • ISO14001
  • ISO45001
  • OECD Çok Uluslu Şirketler Rehberi OECD Uyum Rehberi (Çatışmalardan Etkilenmiş ve Yüksek Riskli Bölgelerin Madenlerine İlişkin Sorumlu Tedarik Zinciri için OECD Uyum Rehberi)
  • SA8000 
  • Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)
  • Sözleşmeleri Çalışma Yaşamında Temel İlkeler ve Haklar Bildirgesi 

Politika dokümanımız için tıklayınız